Skip to main content
hello , ez itt a béta-teszt fázis
Szilánkvilág rovat

Atyai szavak – Útravaló nepotoknak

Egy kis ízelítő Szilánkvilág isteni vérvonalának halandó örököseiről

A Sors és Végzet harca az élet fundamentuma. Segít a céljaid elérésében, s ha hibáztál, elhozza méltó büntetésedet. A halandók számára észrevétlenül teszi dolgát, évtizedente ha felbukkan egyáltalán. Az uralkodókat és a kiválasztottakat gyakrabban megtalálja, aranykort vagy romlást hozva rájuk és követőikre. Vannak azonban szerencsés szerencsétlenek, akikkel mindennap együtt fekszik és kel. Ők a nepotok, az isteni vérvonal halandó örökösei.

Kattints a képre a teljes méretű kép megtekintéséhez

Ifjú vagy még, de sok mesét hallottál már. Hihetetlenebbnél hihetetlenebb történeteket. Istenekről, félistenekről, szörnyetegekről égen és földön, vízen és a víz mélyéről. Titánokról és hősökről, megközelíthetetlen, veszélyes helyekről.

Minden vándor, aki erre vetődik, egy-egy újabb történetet hoz magával. Mi pedig bőkezű vendégszeretettel háláljuk meg, hogy egyhangú mindennapjainkból elrepítenek minket szavaikkal. Szavaikkal és emlékeikkel.

Igen. Az emlékeikkel. Mert a történeteik többsége igaz. Bármennyire is meglepődsz most, hidd el őszülő atyádnak, hogy az. A rémtörténetek éppúgy igazak, mint a csodák és a varázslatos kalandok.

Sosem jártál a szigeten kívül, de te is hallottál már róla, hogy ezer és egy ilyen sziget úszik a világ hatalmas óceánján. Nos, talán nem pont annyi, mert tudós fők beszélik, hogy valahányszor kihuny az égen egy csillag, újabb sziget érkezik.

Amikor annyi idős voltam, mint te, sok dologra csak legyintettem. Túlzás, koholmány, mesebeszéd. De a rá következő évben szerelmes lettem egy vándorleányba. Mire felfoghattam volna, már tovább is állt, én pedig a nyomába szegődtem, hogy megtaláljam.

Nem, nem. Soha többé nem találkoztam vele. Sosem találtam meg, de megtaláltam a gyermekkori mesék összes igazát. Láttam lebegő városokat, a kalózkirály népének hatalmas flottáját, és láttam, hogy Tízvároson kívül istenek és csatlósaik hogyan sanyargatják és gyötrik a népet.

Jól figyelj hát a történeteimre és mindenkiére, akivel csak összehoz a sors! Az életedet mentik majd meg, amikor idegen földre lépsz. Még nem tudjuk, miért, de egy szép napon, ahogy én tettem, úgy te is útra kelsz.

Talán halandóként tett kalandozásaim jutalma, hogy te, fiam, nepotként láttad meg a napvilágot.

Az Istenek városa és az Istenek hegye

Szilánkvilág

Szilánkvilág szigeteit sokféle népség és civilizáció lakja. Bár életmódjuk, hiedelmeik és környezetük sok mindenben eltér egymástól, a kezdetekről mindannyian ugyanazon tudáson osztozkodnak.

Háromezer évvel ezelőtt a világ nem volt más, mint egy szárazföldek nélküli, több ezer lépés mély, hatalmas óceán. A mai szigetek mindegyike az égből érkezett. Tüzes záporral, szikrázva zuhantak alá egy-egy távoli csillag irányából. A kisebb és nagyobb szárazföldek életet hoztak magukkal. Halandókat és halhatatlanokat.

A civilizációk megismerték egymást, kereskedni és barátkozni kezdtek. A halhatatlan istenek pedig a halandók között járva ellentétet és gyűlöletet szítottak. Ennek is megvan az oka, de róluk úgyis beszélünk majd még eleget.

A szigetek mint egy-egy másik világból hoztak magukkal egy szeletet. Talán olyan világokból, amelyek már nem is léteznek. Talán minden lakó egy-egy túlélő menekült leszármazottja. A tudósok ezen az állásponton vannak. Állítják, amikor egy csillag vakító fénnyel kihuny, megindul felénk egy újabb sziget.

Más bölcsek és papok azt mondják, egy minden istennél hatalmasabb Teremtő akarata hozza létre és küldi világunkra a szigeteket.

Nem tudom kinek van igaza.

Annyit azonban tudok, hogy szigetről szigetre változatosak a népek. Sivatagok és hegységek, bányák és viruló termőföldek, gazdag városok és ősi romok váltakoznak. Minden szigetnek megvannak a maga szokásai és élővilága. Ami egy helyinek finom csemege vagy unalmas kirándulás, az a kívülállónak könnyen lehet halálos méreg vagy életveszélyes veszedelem.

Hajózol száz mérföldet egyik szigetről a másikra, és rekkenő szárazságból fullasztó őserdőkbe kerülhetsz. Máskor meg szegényes halászfaluk után káprázatos tornyokkal ékesített városokba visz az út.

Nepotként erős vagy, felérsz tucatnyi halandóval, de fogadd meg a tanácsom: mindig legyen veled egy helyi idegenvezető!

Tízváros szigeteinek térképe

Tízváros

Szeretett otthonunk, amit évszázados harc árán szereztünk vissza az istenektől, nyugalmas, boldog életre ad lehetőséget lakóinak. Munka, kenyér és szórakozás van mindenfelé. Néhány széltolótól és perpatvartól eltekintve békés és biztonságos fészek ez minden halandó számára.

Kalandból és izgalomból nem sok adódik, s hogy ez így is maradjon, a nepotok csak ritkán és rövid időre látogatnak haza. Na és persze olyankor, amikor a szükség hívja őket.

Nepotok

Az istenek szeszélyesek és önzők. A szörnyetegek magányosak és gonoszak. A halandók esendőek és szorongóak. A titánok hatalmasak és átkozottak.

Benned azonban nepotvér folyik. Csodás képességeid vannak, képes vagy eltanulni és alkalmazni misztikusok fortélyait, és könnyedén gyakorlott harcmesterré válhatsz. A te döntéseden múlik, hogy mi lesz belőled. Az istenek által kihasznált nép félve szeretett hőse, vagy egy isteni hatalom csatlósa. De jobb, ha tudod, hogy otthonunkat a nepotok segítségével védtük és védjük.

Ne álmodj nyugodt életről, az neked soha, de soha nem adatik meg! Rég nem látott veszedelmek és viszályok élednek fel, amerre csak jársz. Rejtélyek sejlenek fel és borzalmak kapnak erőre körülötted. A nyomodban pedig ott jár majd egy isten, ebben biztos lehetsz. A gyöngyöt akarja mind, amit te fáradságos munkával hajtasz fel.

A lélekgyöngyöt, amely isteni erőt ad és hatalmassá tesz.

Képzeld el, hogy te és a szüleid is Szilánkvilág lakói vagytok. Mi lenne ott az örökséged? Mihez kezdenél az isteni vérvonallal az ereidben? Elhagynád-e a családod, hogy ne hozz rájuk bajt, vagy támaszkodnál rájuk és azokra, akikkel együtt nőttél fel? A Szilánkvilág klasszikus-hősi fantasyvilágában nem bújhatsz el – kerüld el vagy keresd az istenek lábnyomát!