Skip to main content
hello , ez itt a béta-teszt fázis
Védett Szavak rovat

A közösségépítés a kulcs – Interjú Spéth György vezérigazgatóval

Ősellensége a szigorú pénzügyi szemléletnek a kreatív iparág? Cyberpunk-hívő CEO vallomása.

további epizódok

egyéb epizódok


Spéth György, a Sygnum Code vezérigazgatója egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatói feladatait cserélte a kreatív iparágra. Amellett, hogy üzleti döntéseit mindig felelősen hozza meg, sci-fi-rajongóként a munkát egyfajta játékként fogja fel. Ezúttal egy olyan játékba csöppent, ami egy szerteágazó univerzumrendszerben zajlik, ahol több múlik az egyéni teljesítményen, és kevesebb a folyamatokon. Ő üzleti szemléletmódjával, eddigi tárgyalási, vezetői és HR-tapasztalataival járul hozzá a sikerhez. A kihívásokhoz a biztos családi háttér, az olvasás és a sport ad neki erőt.

Sci-fi-rajongóként egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatói feladatait cserélted a Sygnum Code vezérigazgatói pozíciójára – mondhatni, ezzel összeértek az érdeklődési köreid. Milyen számodra a gazdasági szempontokat szem előtt tartva igazgatni a Sygnum Code-ot?

Egyértelműen örömként élem meg, minden nehézségével együtt. Ha igazán őszinte szeretnék lenni magamhoz, az egész multikarrierem egy általam kitalált sci-fi-világban játszódott, függetlenül a cégtől és a pozícióm nagyságától. Mindig játéknak fogtam fel, még ha komoly játék is volt. Talán ezért is élveztem annyira. Ezen okok mentén gondolkodva semmi más nem történt, mint hogy ezúttal egy olyan játékba csöppentem, ahol egy szerteágazó univerzumrendszerben játszhatok. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az üzleti döntéseimet nem felelősen hozom meg, inkább azt, hogy ez nem görcsösen, hanem természetes módon történik.

Hogyan talált rád ez a pozíció? Miben más, mint a korábbi vezetői feladataid?

Norbival már lassan 15 éve ismerjük egymást, amely üzleti kapcsolatnak indult és lassan, közös értékek mentén barátsággá alakult. Amikor Norbi már sokadik éve nógatott, hogy én lehetek az egyik hiányzó láncszem az álomprojektjének a megvalósításában, illetve a körülményeim is úgy alakultak, arra gondoltam, vágjunk bele! Miben más? A légkör más. Jó érzés bejönni az irodába és hasonló érdeklődésű, kreatív munkatársakkal találkozni, beszélgetni, tenni egy nagy közös célért.

Melyik korábbi munkatapasztalatod volt a legértékesebb, ami a leginkább felkészített a jelenlegi vezérigazgatói feladatkör betöltésére?

A multik világa teljesen másképp működik, mint egy közösségszervezésen alapuló üzleti modell. A folyamatok amőbamódra épülnek fel, az emberek több funkcióért is felelnek, sokkal több múlik az egyéni teljesítményeken és kevesebb a folyamatokon.  Amit én tudok beleadni a közösbe, az egyértelműen az egyéni és üzleti személetem. Nagyon fontosnak tartom az eddigi tárgyalási, vezetői és HR-tapasztalataimnak a hasznosítását is.

Mi a kulcsa annak, hogy ma Magyarországon rentábilissá válhasson egy kreatív területen tevékenykedő vállalkozás? Mennyire és hogyan tervezhető a siker?

A közösségépítés – ez a kulcsa mindennek. Ha kellő méretű és aktív közösségi bázist sikerül felépítenünk, akkor elértük a célunkat. A gazdasági megközelítésünk eltér a hagyományos szemlélettől. Nekünk nem elsődleges célunk a minél előbb elérhető profit és annak kivétele. Mi egy olyan alkotó/szórakoztató közösségen alapuló platformot szeretnénk létrehozni, ahová az emberek tartozni akarnak. A termékstruktúránkat is ennek megfelelően alakítjuk ki. A bevételt pedig visszaforgatjuk fejlesztésre, fejlődésre, pályázatokra, nyereményekre. Miközben ugyan a társaság hagyományos értelemben véve nem termel profitot, óriási szellemi tőkét és terméket halmoz fel. Ebből lehet növekedést elérni, és ez jelenti a megtérülést.

A cyberpunk hangulat kihagyhatatlan sci-fi-elem

Honnan ered a sci-fi iránti rajongásod? Említenél néhány könyvet és filmet a kedvenceid közül?

Ó, ez nagyon egyszerű. A sci-fi gyerekkoromban nagyon sokat segített a valóságból való kilépésből és egy másik, általam elképzelt valóságba való belépésbe. Nagyon élveztem és élvezem mindmáig!

De nem pusztán a sci-fi, hanem maga a fikció az, ami magával ragadott. Első könyveim egyike, amire visszaemlékszem, Tandori Dezső Nagy gombfocikönyv című regénye, amely egy elképzelt gombfocibajnokságról szólt, és a vízivárosi lakótelepen játszódott egy panelház lakásában. (Ekkorról datálódik az angol foci és azon belül is a Tottenham Hotspur iránti töretlen rajongásom.) Persze megvolt, megvan az összes Asimov-, Lem-, Lovecraft-, William Gibson- és Douglas Adams-könyv is. Továbbá rengeteg nem sci-fi-, hanem fikciós szerző műve is. Nem utolsósorban nagyon szeretem Norbi könyveit, novelláit is. Hihetetlen mélységű, elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató írásai vannak!

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi eredményeidből?

A csapatra. Nem az egyes személyekre, hanem a működő egységre. Jól működünk? Igen. Működhetnénk jobban? Sokkal! De van rá fogadói oldal, és ez egyértelműen a részt vevő személyek érdeme. Amire büszke vagyok, az az, hogy elkezdtünk professzionális szinten működni. Ez elengedhetetlen a terveink hatékony megvalósításához. Nagy terveink vannak!

Aki a Sygnum Code-nál dolgozik, az mind – kimondva és kimondatlanul is – része a nagy egésznek, annak a közösségnek, aminek a létrehozása és a szervezése a Sygnum Code egyik alapvető célja. Egy olyan alkotó közösséget, közösségi teret létrehozni, ahol az alkotás és a szórakozás a közös élmény, és ahol a fikció a közös nyelv.

Ha eltölthetnél egy hetet valamelyik Sygnum Code-univerzumban, melyiket választanád és miért?

Cyberpunk hívő vagyok, de bármelyik világ jöhet! Eltölteni a Gangini univerzumban szeretném az időmet, világszereplőként pedig a Modern Istenek univerzumában lubickolnék a legszívesebben.

Amikor épp nem dolgozol, milyen elfoglaltságokkal töltődsz fel szívesen?

Olvasok. Még mindig. Továbbra is „mindenevő” vagyok, de az idő szűkössége miatt már sajnos szelektálnom kell mennyiség oldalon.

Beszélgetek. Emberekkel. Amennyire lehet, hús-vér kapcsolatokat szeretek fenntartani. Sok idő kell hozzá, de szerintem ez az egyetlen hosszú távú megoldás a szociális igényeim kielégítésére.

Sportolok. Egyre kevesebbet, sajnos, pedig kell!

Az első helyen kellett volna említenem a családom. Biztos háttér nélkül semmi sem menne. Sokat kell belerakni, de minden csepp érték.

A Gangini univerzum társadalmi kérdések tekintetében elképesztő mélységű

Mi az a három tényező, amiben szerinted a Sygnum Code másképp működik, mint a többi magyarországi cég?

Fentebb már beszéltem róla, de nem baj, ha összefoglaljuk.

  • Az üzleti modellünket nem az azonnali profitorientáltság motiválja. Több lábon állunk, így tudunk arra fókuszálni, ami a célunk: a közösségépítésre.
  • Magyarországon még senki nem tudta megvalósítani, hogy egy nagy, közös platformon olyan alkotói közösséget, közösségi teret hozzon létre, ahol az alkotás és a szórakozás a közös élmény, és ahol a fikció a közös nyelv.
  • Aki a Sygnum Code-nál dolgozik, az mind – kimondva és kimondatlanul is – része a nagy egésznek, annak a közösségnek, aminek a létrehozása és a szervezése a Sygnum Code egyik alapvető célja.