Skip to main content
hello , ez itt a béta-teszt fázis
Védett Szavak rovat

Alkotás és nőiesség – Interjú Bedő Zsuzsanna íróval

Van, akinek a hivatását egyetlen szóval le lehet írni. És van Zsuzsi, akinél erre egy bekezdés is kevés.

további epizódok

egyéb epizódok


Igazi energiabomba. Csupa mosoly, csacsogás és nőiesség. Ő a Sygnum Code mindenre kíváncsi, nyitott, érdeklődő riportere. Simán elhajlítja az időt és a teret, hogy a nap huszonnégy órájából negyvennyolcat varázsoljon, amibe belefér, hogy egyszerre álljon helyt édesanyaként, több fronton munkaerőként, a szociális életben, a háztartásban, sőt még önmagára is jusson ideje. Intuitív alkat, aki előszeretettel foglalkozik az emberek lelkével. Ismerjétek meg Zsuzsit, az embert a mikrofon mögött!

Ha két mondatban kellene bemutatkoznod, mit mondanál el magadról?

Lételemem a kommunikáció, ez jut eszembe elsőként akkor, amikor magamra gondolok: mesélni, beszélni, írni, hallgatni, olvasni és szerepelni. Ezenkívül érdekel a pszichológia, az emberi lélektan, a fantasy és szenvedélyem a természet, a túrázás és a kerékpározás.

Milyen kötődésed van a fikciós műfajokhoz és a szerepjátékhoz?

Egyrészt rajongok a legtöbb fikciós műfajért, mert számomra nincs izgalmasabb annál, mint valódi vagy elképzelt világokat megmutatni és ezekről olvasni, és persze beleélni magunkat. Másrészt én magam is tevékenykedem benne: írok sci-fi témában regényeket, illetve gyerek- és felnőttmeséket is. A legjobb dolog a világon az embereknek álomszerű, izgalmas, színes világokat megmutatni.

Hogyan kerültél be a Sygnum Code csapatába? Mik a feladataid?

Egy Facebook-csoportban láttam meg a hirdetést, miszerint a Sygnum Code műsorvezetőt keres. Miután utánanéztem a csapatnak, azonnal éreztem, hogy szeretnék velük dolgozni.  Mint műsorvezető, igyekszem bemutatni a különböző univerzumokat, a regények hátterét és a világok működését. Rádiós műsorvezetőként pedig a fikciós műfajok és a valódi élet különbözőségeit és hasonlóságait kutatom.

Mi vonzott téged ebben a pozícióban?

Egyrészt a téma, amiért jómagam is rajongok. Nekem az, hogy az időutazásról, különleges lényekről, természetfeletti képességekről  és egyéb hasonló, izgalmas témákról beszélgethetek, nemcsak munka, hanem az egyik legnagyobb hobbim is.

Számos témában jelentek már meg cikkeid. Miként lehetsz jártas az építőipartól a HR átfogó témáján át a pszichológiáig ilyen sok mindenben? Élettapasztalat?

Tény, hogy sok területen megfordultam már az életemben, ami talán színesíti a tudásomat, az élettapasztalatomat és – óvatosan fogalmazva – a bölcsességemet is. Az ember nem lehet ennyi területen százszázalékosan profi, azonban nagyon izgalmas volt belelátni és nagyra becsült kollégáktól beletanulni a legkülönbözőbb műfajokba. Remélem, ezt a rengeteg tapasztalatot a Sygnum Code csapatában is hosszú távon kamatoztathatom majd.

Írtál már verseket, novellát, regényt, cikkeket, sőt forgatókönyvet is egy filmsorozathoz. Ez nagyon sok területe a szakmának. Melyik áll hozzád személy szerint a legközelebb és miért?

Hozzám legközelebb a regényírás áll, mert elmesélni, bemutatni szeretek fiktív vagy valós történeteket.

Vajon egy sci-fi téma segít a női karaktereknek kikerülni a skatulyából, vagy épp ellenkezőleg?

Korábban rádióztál is. Mesélnél nekünk erről bővebben?

A rádiózás is egészen régen kezdődött, még a Média Iskola idején, amikor Rónai Egon csapatában volt lehetőségem ismerkedni a mikrofonnal. Aztán a tévézés, a riporteri munkák és a marketinges feladataim mellett ez a terület egy időre háttérbe szorult. Pár éve pedig megtalált egy csapat azzal a kérdéssel, hogy milyen műsort képzelnék el magamnak. Én egyértelműen a beszélgetős, interjús, zenés műfajt választottam, és két évig volt saját műsorom náluk, heti egy alkalommal.

A marketing területén is szép karriert mondhatsz magadénak. Hogyan csöppentél bele ebbe a szakmába, és mi mindent köszönhetsz ez irányú jártasságodnak?

Ez az a téma, amiről szintén könyvet tudnék írni! A főiskola idején csöppentem bele a marketing világába, és az asszisztenstől az igazgatói szintig sikerült eljutnom, persze tizenöt év alatt. Az emberismerettől kezdve a vállalati hierarchiák megismerésén át a rendszerszemléletig nagyon sok mindent köszönhetek a korábbi tapasztalataimnak.

Nem csupán személyes, hanem több szakmai profil oldallal is jelen vagy a közösségi médiában. Mennyi időt, energiabefektetést igényel ezek menedzselése?

A személyes oldalak annyit, amennyi időt van kedvem ezekre szánni. Ez olykor csak kevés. De ha igazán különleges helyeken járok, vagy olyan élmény ér, ami közösségi médiába való, azt szívesen megosztom a követőimmel. A szakmai oldalak menedzselése pedig munkaköri kötelességem, ezeket igyekszem a tőlem telhető legnagyobb professzionalitással vezetni.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi eredményeidből?

Egyértelműen az első regényemre, a Plastic Love-ra. Korábban már jelentek meg kisebb novelláim és számtalan művet lektoráltam, de a könyvem az első saját szellemi termékem.

Említetted, hogy tanultál énekelni is. Kamatoztattad ezt valaha? Szeretnél bármit kezdeni az énektudásoddal a jövőben?

Már nem. Amikor korábban játszottam színházban, főleg musicalekben és zenés bohózatokban kaptam szerepeket, itt kiéltem énekesi ambícióimat.

Génmanipulált, érzelmileg továbbfejlesztett bionikus kutya – hol húzzuk meg a határt az állatok tenyésztésében?

Ha eltölthetnél egy hetet valamelyik Sygnum Code-univerzumban, melyiket választanád és miért?

Hú, de nehéz kérdés! Talán a Hipnolégió univerzum vonzana most legjobban, mert izgalmasnak találom, hogy egy olyan virtuális világban élhetünk, ahol semmi sem lehetetlen, bárkiből bármi lehet és minden megvalósítható. Az biztos, hogy mindent megtennék azért, hogy saját árkádot hozzak létre, akár többet is. Az egyikben a remete énemet élném meg: lenne egy saját hegyem, tavam, folyóm, erdőm, és egész nap csak a természetben sétálnék és meditálnék. A másik árkádban színésznőként filmszerepeket játszanék: például Doki DeLoreanjében indulnék útnak felfedezni a múltat és a jövőt. Vagy egy olyan árkádot teremtenék, ahol természetfeletti képességeim lennének, mondjuk belelátnék az emberek gondolataiba, tudnék repülni, teleportálni, és még sok minden mást is.

Amikor épp nem dolgozol, milyen elfoglaltságokkal töltődsz fel szívesen?

Rajongok a természetért, viccesen szoktam mondani, hogy nekem mindegy, hogy fű, fa, virág, bokor, hegy, mező, rét, erdő, tó, folyó, tenger, forrás, patak, vagy csak egy pocsolya, a lényeg, hogy lássam és ott időt tölthessek el. Kirándulni, túrázni szoktam, a legszívesebben pedig bringázom.

Mi volt az eddigi legőrültebb vagy legkreatívabb terved? Megvalósítottad?

Nehéz megmondani, mert úgy érzem, minden tervemben van valami kreatív vagy vad, de talán ezért szeretem mindet, és ezért is vágok bele a megvalósításukba teljes lelkesedéssel. Ígérem, a legújabbat – ami talán a legextrémebb lesz – elmesélem nektek, ha megvalósult.

Ez izgalmasan hangzik, kíváncsian várjuk! Zsuzsi, örülünk, hogy számos elfoglaltságod mellett a Sygnum Code csapatát is erősíted. További sok sikert kívánok az élet minden területén. Köszönöm az interjút!

Köszönöm én is! Boldog vagyok, hogy veletek dolgozhatok!