Skip to main content
hello , ez itt a béta-teszt fázis
Védett Szavak rovat

Mind rajongók, csak még nem tudják – Interjú Szeltner Zsolt menedzserrel

Igazi varázsló, aki képes volt a napjait 36 órásra nyújtani. Család, hat dan, szerepjáték. Zsolt főcímkéi ezek.

további epizódok

egyéb epizódok


Zsolt a Sygnum Code zsoldosa, aki sokoldalúságát nem titkolja a munka területén sem: a stúdiózásban, a fejlesztőcsapat és a menedzsment feladataiban is aktív szerepet vállal. A Sygnum Code világán kívül is szereti változatosan eltölteni az idejét. Kétgyermekes családapa, hatdanos aikidómester, szeret énekelni, és könyvesboltot is vezetett. Mondhatni, Zsolt egy igazi multiverzum a multiverzumon belül. Vajon mindez tudatos tervezés eredményeként alakult ki, vagy az élet hozta így?

Ha két mondatban kellene bemutatkoznod, mit mondanál el magadról?

Feleségemmel két gyermeket nevelünk, és egy sportegyesületet vezetek. Harminc éve tanítom az aikidó nevű japán harcművészetet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – hosszú ideig ez volt a főállásom –, ehhez jött most a Sygnum.

Hogyan kerültél be a Sygnum Code csapatába? Milyen feladataid vannak?

A Sygnumról régi jó barátomtól, egykori aikidós tanítványomtól, Udvari Norbitól hallottam a cég által szervezett sajtóreggelin. Előadása után rögtön tudtam, hogy a csapatban a helyem, és ideje ott folytatnom a fikciós műfajjal való kapcsolatomat, ahol anno abbahagytam. Szerelem volt első látásra, azonnal elfogott az érzés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Feladataim szerteágazóak: dolgozom a fejlesztőcsapatban, kiveszem a részem a stúdiómunkálatokból, a menedzsmentből és minden más feladatból is, ami épp szembejön.

Mi vonzott téged ebben a pozícióban?

Nemrég eldöntöttem, hogy ezután csak olyan dolgokkal vagyok hajlandó foglalkozni, amiket élvezek. E döntésem után egy-két hónappal jött szembe velem a Sygnum Code. Nos, ez pont ilyen feladat volt, vonzott benne minden új kihívás, illetve hogy újra sci-fi-vel, fantasyvel és szerepjátékkal foglalkozhatok.

Utaltál rá, hogy korábban is volt kötődésed a fikciós műfajhoz, mesélnél erről?

Talán ott kezdődött minden, hogy általános iskolában rabul ejtett a Star Wars világa. A sci-fi- és a fantasyvilágoknak, filmeknek, könyveknek mindig is a rajongója voltam, egészen gyerekkorom óta. Később aktív részesévé váltam a hazai szerepjáték korai szakaszának. Olyannyira, hogy volt is egy szerepjáték könyvesboltom, ami 1995 táján nyílt Egerben, illetve indítottam egy szerepjátékklubot. Erről cégünk prominensei, Udvari Norbi és Liktor János (Luc) sokat tudnának mesélni.

Nem piskóta megnyitni egy könyvesboltot! Honnan jött az ötlet, hogy belevágj, és milyen tapasztalatokat gyűjtöttél?

Az 1990-es években a Valhalla Páholy volt talán a legnagyobb, sci-fit, fantasyt és szerepjátékokat kiadó cég. A szerepjátékos ismeretségeim révén közel álltam a szerkesztőségi, tulajdonosi körhöz. Ekkoriban a kiadó kezdett terjeszkedni, és egyre több franchise bolt nyílt. Így adódott a lehetőség, amivel éltem is. Eleinte nagyon szórakoztató feladat volt, de idővel frusztrálóvá vált, mert kevés volt a pénzünk, így csak rossz helyen tudtunk helyiséget bérelni, ezért nem ment jól a bolt. Hamarosan be is kellett zárni.

Valamit biztosan adott és elindított azért ez a vállalkozás, hiszen most, ha más formában is, de szintén könyvekkel és sci-fi-, fantasyvilágokkal foglalkozol.

Igen. Udvari Norbit már akkoriban is jól ismertem: ő annak idején járt középiskolába, és amellett nálam tanult aikidózni. Jó barátok lettünk, és elindítottam a szerepjáték útján. Ezután állandóan ott sertepertélt a boltban. Idővel a legjobb, leglelkesebb mesélő lett a csapatban, és sokszor helyettesített is az üzletben. Ekkorra datálható tehát a barátságunk. Most fordult a kocka: ezúttal én dolgozom neki, hasonlóan lelkesen.

2023-ban ünnepelte 30.-ik születésnapját a Szeltner Aikido

Többször is említetted, mennyire szerves részét képezi az életednek az aikidó. Miért pont ennél a harcművészeti ágnál kötöttél ki? Mi fogott meg annyira benne, hogy a hivatásoddá is vált?

Mindig is érdekeltek a harcművészetek, talán a Bruce Lee-filmeknek köszönhetően. Az aikidóval később találkoztam, egy barátom gyakorolta, ő mesélt róla nekem. Megfogott, amit tőle hallottam, mert nem értettem, hogyan lehet erő nélkül, az ellenfél energiáját felhasználva azt ellene fordítani. Lementem egy edzésre, és ott ragadtam. Később Egerbe kerültem főiskolára, ahol akkoriban még nem volt lehetőség aikidóedzésekre, így adódott a választás, hogy indítsak ott egy dodzsót (az edzőterem elnevezése a japán harcművészetekben). Így vette kezdetét a tanítás…

Vagyis ezt is hozta az élet, ahogy a könyvesboltnyitást is. Persze mindkettőhöz kellett, hogy elindulj azon dolgok felé, amiket szeretsz. Mit tapasztaltál magadon és a tanítványaidon, milyen hatással van az aikidó arra az emberre, aki ezt a harcművészeti irányvonalat követi, gyakorolja?

Magamon azt vettem észre, hogy sokkal nyugodtabbá, magabiztosabbá tesz, amit az élet minden területén kamatoztatni lehet. Továbbá az is érdekes, hogy hosszú távon olyan emberek maradnak meg egy-egy mesternél, akik hasonló mentalitásúak. Én békés, segítőkész és barátságos vagyok, így a tanítványaim is ilyenek.

Hatdanos aikidómester vagy. Mit jelent ez pontosan? Hányan mondhatják el ugyanezt magukról itthon?

Magyarországon jelenleg körülbelül 15-20-an vagyunk 6 danos aikidósok. Minél magasabb egy fokozat, annál nehezebb elérni. Ötödikről hatodik danra minimum hat év a kivárási idő, de ez lehet több is. Az ezt követő fokozatra, a 7. danra pedig már minimum 12 év várakozás kell. Összességében a 6 danosok mögött a kezdetektől körülbelül harmincévnyi munka áll.

Tudom, hogy amikor nem a sci-fi és a fantasy világaiban jársz, és nem is aikidózol, akkor szívesen énekelsz, akár közönség előtt is. Milyen számokat adsz elő?

Főleg bluest, de emellett sok minden mást is. Volt szerencsém néhányszor színpadon, közönség előtt állni, ami nagyon jó érzés. Például minden évben van egy gála a RAM Colosseumban, amin többször is énekeltem. Az iskolában, ahol aikidót tanítok, művészeti képzés is folyik, így az iskola táncosaival szintén léptünk már fel együtt.

A Hipnolégió univerzumban bármilyen világ bejárható – ezért a kedvenc

Visszakanyarodva a munka világához, a cégnél végzett feladataid közül melyiket érezted eddig a leginkább testhezállónak?

A stúdióban érzem magam a legjobban: legyen az video- vagy rádiófelvétel, mindet örömmel csinálom. Jelenleg a rádió és podcast csatornák felületeinek szerkesztői feladatait is én látom el, és már elérhető az az interjúsorozat, amit én készítettem a hazai szerepjáték megalapítóival Kalandozók Hőskora címmel.

Ha eltölthetnél egy hetet valamelyik Sygnum Code-univerzumban, melyiket választanád és miért?

Nehéz kérdés, mert mindegyik izgalmas valamiért. Akárhányszor elgondolkodom ezen a kérdésen, mindig más univerzum ugrik be. Most azt mondom, hogy a Szilánkvilág – persze csakis varázslóként! –, mert jelenleg épp fantasyhangulatban vagyok.

Mit üzensz azoknak, akik nem rajongói a sci-fi és/vagy a fantasy műfajának?

Azt, hogy valójában mind rajongók, csak még nem tudják. Pont ez történt a családommal is. Legutóbb a szüleimmel beszélgettem az Időtaxi univerzumáról. Először azt mondták, hogy csak miattam kezdtek érdeklődni a történet iránt, aztán hamar kiderült, hogy számos könyvet, filmet láttak már és szerettek meg hasonló műfajban, csak nem tudatosult bennük, hogy az éppen sci-fi vagy fantasy volt. Szóval bárki nézzen be hozzánk bátran, nem fog csalódni, biztosan talál majd magának őt érdeklő, izgalmas tartalmakat!