Skip to main content
hello , ez itt a béta-teszt fázis
Védett Szavak rovat

Univerzumok teremtője – Interjú Udvari Norbert íróval

Képzelőereje mindenkinek van, ez az ember túlélésének a kulcsa - mégis kevesen merik felvállalni.

további epizódok

egyéb epizódok


Az energiakereskedelem területén dolgozik cégvezetőként, és több mint harminc fikciós világ alkotója. Sokáig minden porcikája tiltakozott az ellen, hogy íróvá váljon, mígnem rájött, hogy az írás az igazi anyanyelve. Udvari Norbert a Sygnum Code multiverzum szülőatyja, amivel célja egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol a fikciós gondolkodás és a fikciós szórakozás a közös nyelv. Hiszen mit ér az alkotás, az ötletek és a gondolatok, ha nincs kivel megosztani? Szakmai és alkotói sikerei ellenére a legbüszkébb az otthonára, ahol mindig mély nyugalom és harmónia várja.

Az energiakereskedelem területén dolgozol cégvezetőként, emellett több mint harminc fikciós világot teremtettél meg. Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a két, merőben eltérő területet?

A világelemek többségét még fiatalabb koromban megalkottam. Akkor több időt tudtam az univerzumokra fordítani – ráadásul bármiről tanultam vagy olvastam, az hasznára vált az alkotásnak. Az utóbbi években leginkább a regények megírása és a világok rendszerezése foglalt le. Vannak időszakok, amikor lehetetlen a munka mellett alkotni, de szerencsére gyorsan írok és keveset alszom. Szóval a család és az üzlet az első, az alkotásra pedig a lopott időkben kerül sor. A feleségem – tőle teljesen természetesen érkező – támogatása nélkül persze mindez logisztikailag kivitelezhetetlen lenne.

Mikor született meg benned a Sygnum Code multiverzum ötlete?

Tíz évvel ezelőtt. Persze, ha jobban belegondolok, mindig is ott volt a fejemben, csak nem első lépésként. Egészen addig nem is gondoltam ilyen komplexen arra, ami két évtizeden át formálódott a kezeim között.

Miért éppen most jött el a megvalósítás ideje? Milyen tényezők együttállására volt szükség egy ilyen kaliberű projekt elindításához?

Ennek az egésznek, amin dolgozunk, a közösségszervezés és a termék-előállítás a kulcsa. Addig ennek nem volt létjogosultsága, amíg ezek csak hosszú idő alatt és/vagy drágán voltak megvalósíthatók. A magyar piac nagyon pici az ehhez hasonló „mutatványokhoz”. Az elinduláshoz üzleti, szakmai és piaci ismeretek kellettek, azt követően megfelelő tőke, majd természetesen megfelelő szakemberek és eszközök. A „ragasztó” pedig a szenvedély és az eltökéltség, ami ott van minden zsoldosunkban.

Milyen tényezők segítették a közösségszervezés és a termék-előállítás felgyorsítását és gazdaságosabbá tételét?

A közösségszervezést az internethasználat elterjedése, a webfejlesztési költségek csökkenése és a hirdetések hatékonyságának növekedése teszi könnyebbé. Így a nagyvállalatokhoz mérhető aktivitással lehetünk jelen a weben, nem nagyvállalati költségvetésből. Ez továbbra sem jelenti azt, hogy ebbe ne kellene jelentős összegeket befektetni, és természetesen kreatívnak és attraktívnak kell lenni. A termék-előállítási lehetőségeket nézve pedig egyszerre lettek olcsóbbak, hatékonyabbak és kompaktabbak a gyártásra használható eszközök. A magyar piacon jelenleg olyan hatékonyan lehet mozogni, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt Nyugat-Európában vagy Amerikában.

A Zsoldosélet univerzum bevezető regényének címe: Magasabb lóról messzebb lehet köpni

Említetted, hogy a magyar piac nagyon pici, és a távlati terveid között szerepel, hogy a Sygnum Code-dal a nemzetközi piacra lépj. Mi kell ma ahhoz, hogy egy, a kreatív iparágban tevékenykedő vállalkozás külföldön is sikert arasson?

Ha a magyar piacra összeraktál valamit, akkor legalább hatvan százalékban összeraktad a nemzetközi alapokat is. Természetes, hogy nem állunk majd meg, és megyünk tovább, hiszen ugyanakkora ugrással egy százszor nagyobb piacon lehetünk jelen. Azt is mondhatnánk, hogy az itthoni kreatív energiákat újrahasznosítjuk. A siker kulcsa szerintem manapság ugyanaz mindenhol: először sokáig és kitartóan adni kell, és utána jön csak a profit. Nem óriási profit, csak annyi, amennyi szavatolja a fenntarthatóságot.

Mi a Sygnum Code küldetése?

Egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol a fikciós gondolkodás és a fikciós szórakozás a közös nyelv. Az összes többi fantasztikus lehetőség mindezek következménye.

Említenél példaként néhányat ezek közül a lehetőségek közül?

Példának jó minden, amit csak egy közösség adhat: családi és baráti programokat, közös élményeket félig-meddig ismeretlenekkel, illetve az alkotás varázsát. Mit ér az alkotás, mit ér bármilyen ötlet, gondolat vagy vágy, ha nincsenek olyanok, akikkel bizalommal megoszthatnád?

Hogyan látod, milyen lesz tíz év múlva a Sygnum Code?

Egy profin működő nemzetközi brandet látok, aminek az alapja egy erős, összetartó hazai közösség, benne sok kreatív koponyával, közösségi példaképekkel és megbecsült alkotókkal.

Te hogyan látod, mit ad ma a fikció az embereknek?

Mindent, de szerintem ez mindig is így volt, csak manapság sokkal kézzelfoghatóbb. A mondák, a mesék, a hiedelmek, a tradíciók – hosszan lehetne sorolni. A fikciós gondolkodás, a fikciós szórakozás a legősibb szellemi sport. Sokan úgy gondolnak rá, mint menekülésre a valóságtól, vagy egyszerűen csak szórakozásként. De ez csak a felszín. A mélyében az emberek legősibb ösztönei és vágyai munkálnak a világ, és benne az ember megismerésére, megértésére és megélésére.

Hogy érzed, személy szerint a te fejlődésedhez miben adott hozzá legtöbbet a fikció világa?

A képzelőerőmet formálta látványosan olyan erővé, amellyel a valóságra nagyobb hatást tudok gyakorolni. Ez a gyakorlatban minőségibb emberi kapcsolatokat és üzleti eredményességet jelent. Hatalmas segítség ez a szociális és üzleti szituációk és a váratlan helyzetek kezelésében.

Légmotor a Gangini univerzumból – A géngszolgák világának koncepciója 1990-ben született

A te életedbe hogyan gyűrűzött be a fikció? 

A fikció kiskorom óta az életem része, valószínűleg a mesékkel kezdődött. Édesanyám kétkezi munkás volt, de mindig hagyott kibontakozni. Visszagondolva, mindig is fikciókban éltem, és néha kikukucskáltam a valóságba. Az üzleti élet sem más. A fikciós gondolkodás segít megérteni az üzleti lehetőségek valóságtartalmát és álomszerű részét.

Hogyan váltál íróvá?

Az írói alapok olvasással, tanulással és nem elbeszélés jellegű írással érkeztek. A többit gyakorlással és önkritika alkalmazásával gyúrtam hozzá. Ez az a folyamat, ami valószínűleg sosem ér véget. Mármint, amíg cselekvőképes vagyok.

Voltak mestereid, akiktől az írásról tanultál, vagy egyedül jártad végig az idáig vezető utat?

Nem voltak, egészen más karakter vagyok, mint az irodalmárok és írók többsége. Éppen ezért sokáig minden porcikám tiltakozott az ellen, hogy író legyek.  Ez nem jelenti azt, hogy nem olvastam írástechnikáról, vagy ne kértem volna véleményt, tanácsot másoktól. Arra jöttem rá, hogy nekem az írás az igazi anyanyelvem.

Számtalan karaktert és világelemet találtál ki. Honnan meríted az ötleteidet?

Gondolom mindenhonnan, amit valaha olvastam, láttam vagy hallottam. Ez a fajta gondolkodás teljesen természetes, alapból így működöm. Mint a sakkban, ahol vizsgálod a lehetőségeket, csak az életben még a játékszabályokat is neked kell kitalálnod. Az üzleti életben sincs másról szó.

Ha eltölthetnél egy hetet valamelyik általad megalkotott Sygnum Code univerzumban, melyiket választanád, és miért?

A fél életemet ezekben az univerzumokban „éltem le”, egyedül nem vágnék neki, ahogyan a való világ csodái sem érdekelnek magamban. Jó társasággal oda mennék, ahová a csapat „vinne”. A Zsoldosélet és a Sárkánytudat univerzumok azok, ahol a legtöbbet kóboroltunk a szerepjátékos barátaimmal.

Vezetői feladatokat látsz el, univerzumokat teremtesz, könyveket írsz, újabb ás újabb ötleteket valósítasz meg. Marad időd a hobbijaidra? Ha igen, mi az, ami téged feltölt a szabadidődben?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az alkotás és a munka is feltölt. Persze, néha én is rinyálok, de valójában ez az igazság. Ami nem ilyen feladat, azt lerúgom magamról: olyan szervezetet építettem, ahol leveszik az ilyen terheket a vállamról olyan kollégák, akik ezekkel jobban boldogulnak. Régen azokat a hobbikat szerettem, amiket a barátokkal lehetett csinálni: szerepjáték, sport, semmittevős nyaralások. Jelenleg nincs szabadidőm, csak egy kevés családi időm. Azok a legszuperebbek. Feleség, gyerek, papagáj és kutyák.

Mire vagy a legbüszkébb az életedben, és miért?

Az otthonunkra, persze nem kifelé, mert az egyáltalán nem érdekel, hanem a lelkemben. Az otthonunk a legkirályabb univerzum, amit ismerek. Azt a nyugalmat és harmóniát, ami az otthonunkban van, az is érzi, akit vendégül látunk. Megdolgoztunk érte.

Mit üzennél a fikciós műfaj kedvelőinek, miért érdemes csatlakozniuk a Sygnum Code közösségéhez?

Az emberi kíváncsiság a fikciós értékek alapja: kíváncsiság egymás, a világ és önmagunk iránt. A mi közösségünk esszenciája pedig ez a kíváncsiság. Együtt fedezzük fel és építjük a multiverzumot és mindazt, amire ez a kíváncsiság sarkall.